Door de gunstige ligging tussen de kusten van Klein-Azië, Cyprus, Egypte en Syrië heeft Kreta, dat ook wel bekend is onder de Venetiaanse benaming Candia, een lange geschiedenis als centrum van de zeehandel. Tussen 1600 en 1400 v.Chr. bereikten de Kretenzers door die ligging een hoog beschavingspeil dankzij hun heerschappij die op zeemacht berust.

Vakantie Kreta

Aanmelden Nieuwsbrief

home | sitemap | contact   
Zomerzin.nl
Heraklion
Heraklion is de grootste stad van Kreta, aan de noordkust gelegen en het economisch, toeristisch, bestuur centrum van het eiland, naar verluid genoemd naar de mythologische halfgod Hercules of Herakles = Heraklion.
Was altijd een belangrijke nederzetting vanaf het Minoische tijdperk en de oude Griekse periode. Tijdens de Venetiaanse bezetting groeide Heraklion als een zeer belangrijke stad met een burcht en veel markante monumenten, die nog steeds bewaard zijn gebleven.
Vanaf toen had Heraklion een aanzienlijke culturele ontwikkeling, een traditie die zich heeft voortgezet tot vandaag de dag.


Te zien en doen
- Knossos: de belangrijkste Minoische opgraving, een het symbool van de meeste en eerste ontwikkelde beschaving van Europa. Eind 19e eeuw sir Arthur Evans legde in het bloot de ruines en talrijke vondsten van een zeer bloeiende beschaving uit het 2e millennium v.c. die een abrupt einde heeft gekend, door natuurlijke rampen en vijandige veroveringen. In een idyllische locatie zijn de ruines van Knossos te vinden, zo’n 5 km buiten het stads centrum, die word de hele jaar door duizenden bezocht.
- Archeologisch museum van Heraklion: verleent onderdak met name aan de Minoische vondsten, maar ook aan talrijke klassieke en Romeinse vondsten met name uit de nabije omgeving en ook het overige eiland
-Historisch museum van Heraklion: de chronologische voortzetting van het archeologisch museum, met vondsten van de vroeg byzantijnse periode, tot het begin van de 20e eeuw.
-Sint Katerina kerk/museum: een prachtige collectie met iconen van de beste vertegenwoordigers van de “Kretenzische school” in een mooie tempel uit de 15e eeuw n.c.
- Basiliek van Sint Marcus: een kerk in het centrum, uit de 13e eeuw voor de stads adel, grondig gerestaureerd, die vandaag als een galerij dient, met verschillende exposities
- Morozini fontein: of fontein van de leeuwen, uit marmer, werd in de 17e gemaakt van de Venetianen om met water de stad te voorzien die via een aquaduct in het centrum kwam
- Sint Titus: een oude tempel, onbekende constructie, tijdens de Venetiaanse bezetting was een Katholieke tempel, tijdens de Turkse bezetting was een moskee en nu dient nog steeds als een orthodoxe kerk.
- De markt: zeer pittoreske met uiteenlopende producten
- Neoklassieke gebouwen: ze zijn overal te vinden tussen de moderne constructies, als een teken van de oude welvaart en esthetiek
De stads muren: door de Venetianen opgetrokken met een lengte van 5km zijn de langste stadsmuren van Europa, innovatieve design voor zijn tijd, met grote imposante poorten, verkeren nog steeds in een goede staat.
-De Venetiaanse haven met de koules fort: mooie markante monument, uit de 16e eeuw, met het fort bij de ingang van de haven de muren en de arsenalen aan de binnenkant, geven een heel originele beeld.
-Loggia: een kleinere kopie van de loggia van Venetië, uitstekend gerestaureerd, uit marmer.
-Sint Minas: de kathedral van de stad
Archanes dorp: 12 km ten zuiden van heraklion, een pintoresque dorp op een groene dal, met mooie architectuur en lekker traditioneel eten.
-Festos: de op Knossos na grootste Minoische paleis die werd in zuid provincie van Heraklion opgegraven in de Messara vlakte, mooie uitzicht, indrukwekkend terrein
- Fodele dorp: 15km ten westen van Heraklion, op een mooie valley met veel water en citrus bomen, naar verluid werd hier El Greco geboren
- Culturele manifestaties: er gebeurt veel wat op Heraklion, vooral tijdens de zomer, in het bijzonder in de stad zelf, concerten, tentoonstellingen, theater voorstellingen. Ook in Arhanes het feest van Maria’s Hemelvaart in Augustus en talloze religieuze manifestaties bij de dorpen van de provincie.Meer informatie: | Adverteren | Disclaimer